Slechte start nekt De Blesse tegen Steenwijkerwold: 1-4.

8 oktober 2017 Bert Winters

“Nou Johnny, dat was bijna…” Een oud-ploeggenoot stond Johnny Sloot na afloop bij het verlaten van de schitterende grasmat van het hoofdveld van sportpark De Berk in De Blesse op te wachten. Het hoge sarcastische gehalte van deze opmerking was de aangesprokene niet ontgaan en een poging tot glimlach strandde in een grimas. Zijn ploeg had zojuist met liefst 1-4 aan het kortste eind getrokken en de manier waarop de eerste twee doelpunten tot stand kwamen zouden in de nabeschouwingen niet buiten boord vallen. Het advies van blesseleider Harry Adema aan steenwijkerwoldtrainer Gerrie Schouwenaar was ook al verwant aan de openingsfase van de wedstrijd: “Nou Gerrie, dit lijkt mij een prima week om nog een paar staatsloten aan te schaffen…”.

Gesterkt door twee recente overwinningen, maar toch gespannen door het doelpuntenfestijn van De Blesse vorige week bij RKO (0-8) trokken de buren uit Steenwijkerwold met gemengde gevoelens naar Weststellingwerf. De thuisclub had er echt zin in, maar incasseerde al snel een enorme tegenvaller. Voordat Steenwijkerwold een schot op doel had kunnen lossen stond het na vier minuten al 0-1. Doelman Joran de Groot beoordeelde een hoge terugspeelbal van Dyon Dikken helemaal verkeerd, en de bal stuiterde langzaam maar zeker in het thuisdoel: 0-1. De rood-witte thuisclub was nauwelijks van slag, en zette een offensief in om zo snel mogelijk weer op gelijke hoogte te komen. Bijna lukte die opzet. Doelman Gerwin Bosscha had alle moeite met een lastige schuiver van Aziz Mustedanagic, en even later mikte Yannick Kemerink na prima voorbereiding van Hessel Lugtenberg en Ramon Kemerink rakelings naast. Dezelfde Kemerink zag even later de vrijstaande Lugtenberg over het hoofd, en mikte het leer alweer voorlangs. Het doelpunt viel aan de andere kant. Wilko Vroege zette uit een vrije schop goed voor, en de Weststellingwerfse doelman reageerde onvoldoende. Peter Dekker profiteerde: 0-2. Kort voor de pauze werd het trio zelfs nog vol gemaakt. Jhonno Westerbeek verplaatste het spel “over de hele” naar de vrijstaande Brent Smit, die na enkele slalombewegingen via de verdedigende voet van Dick Hettinga in de roos prikte: 0-3, een ruststand die niet echt overeenkomstig de veldverhoudingen was. Ook het merendeel van de bezoekers was er nog niet helemaal gerust op.

Dat veranderde vlot na de pauze. Joost Dolstra vond Jesse Plat, die twee tegenstanders van zich afschudde en vervolgens fraai een vrije doortocht voor Jhonno Westerbeek creëerde. Doelman De Groot had geen enkele kans op de daverende knal onder de lat: 0-4. Nauwelijks zes minuten later had de thuisclub succes. Lugtenberg vond de vrijstaande Ramon Kemerink, die beheerst het leer tegen het nylon achter Bosscha schoof: 1-4. De thuisclub fleurde even op, en toen met nog twintig minuten de gaan de bal op de stip ging (Yannick Kemerink werd door Dolstra onderuitgelopen) leek een hete halve helft voor de bezoekers aanstaande. Dat bleef de bezoekers overigens bespaard, want Joey Bakker mikte te dicht langs zijn opponent, zodat deze nog kon redden. De geest bleef derhalve in de fles. De Blesse probeerde het nog wel, maar de overtuiging ontbrak. Een doorgekopte bal van Ramon Kemerink kwam goed voor de voeten van Sander Stuurman, maar deze knalde in het zijnet. De counters van de gasten waren gevaarlijker. Een solo van Dolstra eindigde tegen de voeten van de uitlopende De Groot, en in de laatste minuut mikte Kor Westerveen van zeker dertig meter over de vergeefs springende doelman. De positie van Erwin Kok werd echter door arbiter Brussaard uit Bitgummole als hinderlijk buitenspel beoordeeld. Jammer voor Westerveen, maar het was de bezoekers nauwelijks een protest waard. Eindstand derhalve: 1-4.

Trainer Peter Gjaltema van De Blesse zag in de ongelukkige start van zijn ploeg de basis voor de uiteindelijke ruime nederlaag. “Die twee snelle tegendoelpunten zijn natuurlijk niet goed voor het moreel. Vooral niet als je de manier beschouwt waarop die tot stand komen. Tot die strafschop had ik nog hoop. Als die dan gemist wordt… tja…”

Zijn collega Gerrie Schouwenaar kon ook niet om die eerste doelpunten heen. “Dat zijn mooie meevallers, maar ook zonder die treffers hadden we denk ik wel gewonnen. Ik vond ons toch wat beter spelen. We mochten natuurlijk niet klagen dat onze tegenstander enkele goede kansen onbenut liet, maar we combineerden beter, en hadden ook nog een paar doelpunten meer kunnen maken”.

Opstelling De Blesse: Joran de Groot, Elco Homma, Dick Hettinga, Dyon Dikken (Frank Hankel), Joey Bakker (Sander Stuurman), Willem Adema, Ramon Kemerink, Jeroen Kamans, Yannick Kemerink, Aziz Mustedanagic (Johnny Sloot), Hessel Lugtenberg.

Opstelling Steenwijkerwold: Gerwin Bosscha, Remko Hartkamp, Erik Groen, Wilko Vroege, Henk Jan Timmerman, Joost Dolstra, Brent Smit (70e Kor Westerveen), Jesse Plat, Erwin Kok, Peter Dekker, Jhonno Westerbeek (81e Ian Los).